Καλλιεργητικές Απαιτήσεις
Αναλόγως την καλλιέργεια υπάρχουν οι παρακάτω απαιτήσεις.
Βαμβάκι
Τομάτα
Αμυγδαλιά
Ελιά
Εσπεριδοειδή
Καλλιεργητικές απαιτήσεις βαμβακιού
Το βαμβάκι απαιτεί εδάφη μέσης συστάσεως, βαθιά με καλή Υδατοικανότητα, με οργανική ύλη όχι πάνω από 3% και pH 6,0 – 7,5 με ελεύθερο ανθρακικό ασβέστιο όχι μεγαλύτερο του 10%. Τόσο στα πολύ όξινα όσο και στα πολύ αλκαλικά εδάφη προκύπτουν προβλήματα ειδικότερα στα αλκαλικά από τη δέσμευση του Φωσφόρου.
Λίπανση βαμβακιού
Όρια συγκέντρωσης θρεπτικών στα φύλλα
Καλλιεργητικές απαιτήσεις τομάτας
Αποδίδει καλύτερα στα μέσης σύστασης (αμμώδη, πηλοαμμώδη). Το ιδανικό pH για την ανάπτυξη της τομάτας κυμαίνεται μεταξύ 5,8 – 7,0. Όσον αφορά την αλατότητα του εδάφους παρουσιάζει σχετική αντοχή.
Λίπανση βιομηχανικής τομάτας
Ενδεικτική Βασική Λίπανση / Συνιστώμενες ποσότητες Αζώτου Φωσφόρου Καλίου :
80 Kg/στρ. 16- 20 – 0 ή 100 Kg/στρ. 11 -15 -15.
Άλλα στοιχεία:
Συνίσταται η προσθήκη 4 kg/στρ. (MgO) θειικό καλιομαγνήσιο ή 4,8 kg/στρ. (MgO) θειικό μαγνήσιο 30 kg/στρ.
Απομάκρυνση θρεπτικών στοιχείων από καλλιέργεια τομάτας με απόδοση 10 τόνους/στρ.
Όρια συγκέντρωσης θρεπτικών στα φύλλα
Καλλιεργητικές απαιτήσεις αμυγδαλιάς
Ευδοκιμεί σε ευρεία ποικιλία εδαφών, από τα αμμοπηλώδη μέχρι τα αργιλοαμμώδη. Προτιμά όμως τα ελαφρά, γόνιμα, βαθιά και καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη. Θεωρείται ανθεκτική στα ασβεστώδη αλλά αντίθετα είναι ευαίσθητη στην αλατότητα του εδάφους και του νερού της άρδευσης. Κατάλληλο pH για την καλλιέργεια θεωρείται μεταξύ 6,0 και 7,3.
Λίπανση αμυγδαλιάς
Νεαρά δένδρα:
Κατά τη χρονιά της φύτευσης συνίσταται 30 – 80 γρ./δένδρο λίπασμα τύπου 15 – 30 – 15 το μήνα Μάιο με Ιούνιο για κάθε δεύτερο πότισμα και με συνολική ποσότητα μέχρι 150 γρ./δένδρο/έτος. Το δεύτερο έτος εφαρμόζεται λίπανση κατά δόσεις με 250 γρ./δενδρύλλιο φωσφορικής αμμωνίας. Εφόσον τα δένδρα αρδεύονται αυξάνουμε τις δόσεις του λιπάσματος κατά 250 μέχρι 500 γραμμάρια για κάθε δένδρο.
Παραγωγικά δένδρα:
Οι εφαρμογή λιπάνσεων με φώσφορο & κάλιο γίνονται Νοέμβριο – Δεκέμβριο. Όσον αφορά το άζωτο μπορεί να χορηγηθεί τέλος χειμώνα ( 4 εβδομάδες πριν την άνθηση σε αμμωνιακή μορφή ή 2 εβδομάδες πριν την άνθηση σε νιτρική μορφή. Ενδείκνυται μία ακόμα εφαρμογή το φθινόπωρο μετά τη συγκομιδή.
(Ν) Αζωτο : 1 μονάδα/δένδρο/έτος
(P) Φώσφορος : < 0,5 μονάδα/δένδρο/έτος
(Κ) Κάλιο : Εφόσον παρατηρηθεί έλλειψη 7 – 10 kg θειϊκού καλίου/δένδρο.
Όρια συγκέντρωσης θρεπτικών στα φύλλα
Καλλιεργητικές απαιτήσεις ελιάς
Η ελιά αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη. Αποδίδει όμως καλύτερα σε
σχετικά γόνιμα εδάφη που συγκρατούν αρκετή υγρασία. Εδάφη που
«νεροκρατούν» κάνουν το δέντρο να «υποφέρει». Προτιμά pH 7 – 8 ,
αντέχει όμως και στα ελαφρά όξινα εδάφη. Παρουσιάζει αντοχή στην
αλατότητα του εδάφους και σε υψηλή περιεκτικότητα ανταλλάξιμου
νατρίου.
Λίπανση ελιάς
Ενδεικτική λίπανση κατά τα πρώτα έτη εγκατάστασης
Χρόνος Εφαρμογής:
Οι φωσφοροκαλιούχες λιπάνσεις γίνονται το φθινόπωρο ή αμέσως μετά τη συγκομιδή του καρπού. Η αζωτούχος λίπανση σε ξηρικούς ελαιώνες λαμβάνει χώρα την περίοδο Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου, ειδικότερα στην Ανατολική Ελλάδα και σε περιοχές που παρατηρούνται λίγες βροχοπτώσεις εφαρμόζεται στην αρχή της περιόδου αυτής ενώ στη Δυτική Ελλάδα στο τέλος. Σε ποτιστικούς ελαιώνες το άζωτο ,μπορεί να χορηγηθεί σε τρείς δόσεις
1 φορά το Δεκέμβριο – Φεβρουάριο ως βασικό λίπασμα
2 άλλες φορές αργότερα σε νιτρική μορφή.
Όρια συγκέντρωσης θρεπτικών στα φύλλα
Καλλιεργητικές απαιτήσεις εσπεριδοειδών
Τα εσπεριδοειδή μπορούν να αναπτυχθούν σε εδάφη από πολύ ελαφρά μέχρι πολύ βαριά. Προτιμούν όμως εδάφη μέσης μηχανικής σύστασης, βαθιά & με επαρκή υγρασία. Αποτελούν φυτά με ευαισθησία στον ασβέστη. Ιδανικό pH για την καλλιέργειά τους θεωρείται μεταξύ 6 – 7,5. Αποτελούν καλλιέργειες ευαίσθητες στην αλατότητα του εδάφους και του νερού άρδευσης. Για την καλλιέργειά τους η ηλεκτρική αγωγιμότητα του εδάφους θα πρέπει να είναι μικρότερη των 4ms/cm.
Λίπανση κατά τα πρώτα έτη εγκατάστασης
Πριν την εγκατάσταση των δένδρων:
Συστήνεται η προσθήκη 3 – 4 τόνων χωνεμένης κοπριάς στο στρέμμα, εφόσον το έδαφος περιέχει λιγότερο από 2% σε οργανική ουσία, καθώς και η ενσωμάτωση 20 – 30 μονάδων φωσφόρου και 40 – 60 μονάδων καλίου / στρέμμα.
Νεαρά δένδρα:
Μία ενδεικτική λίπανση κατά τα πρώτα χρόνια
μετά την εγκατάσταση των δένδρων παρουσιάζεται παρακάτω:
Συνιστώμενη αζωτούχα λίπανση κατά τα πρώτα έτη ενός οπωρώνα
Ενδεικτική Λίπανση σε Παραγωγικά Δένδρα:
Γενικά συνίσταται μία βασική λίπανση το χειμώνα όπου θα προστεθούν το σύνολο των ποσοτήτων σε κάλιο και φώσφορο και ένα μέρος του αζώτου. Στις περισσότερες περιπτώσεις το άζωτο προστίθεται κατά 65% στα τέλη του χειμώνα με αρχές άνοιξης και κατά 35% στα τέλη άνοιξης με αρχές καλόκαιριου.
Όρια συγκέντρωσης θρεπτικών στα φύλλα

About Our Team
Aenean et facilisis justo, vitae lobortis augue. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. In eget justo eget dolor dictum scelerisque.
Ut porta tristique viverra. Donec interdum efficitur quam quis iaculis. Sed in tempor erat, vitae bibendum dolor posuere mattis.
Resident Artists
Διεύθυνση
Κολοκοτρώνη 13, Φάρσαλα
Τηλέφωνο
2491 300768
soilabsa@gmail.com